Punter

Ode aan de scheids!

www.dosl.nl
Het is deze week de week van de scheidsrechter en ik wil daar in deze column ook bij stilstaan. Geen figuur op het veld wordt vaker ter discussie gesteld dan de scheidsrechter. Bijvoorbeeld afgelopen week, Zoet kan als keeper  twee keer opzichtig falen tegen Inter maar wordt overschaduwd door de beslissing van de Scheids om geen rood te geven aan de keeper van Inter die hands maakte buiten het strafschopgebied. We vergeten dan even dat PSV de wedstrijd verliest van een Italiaanse topploeg en op een aantal fronten net te kort kwam om een punt te halen en niet verliest van de scheidsrechter!  Met de komst van de VAR is het er voor de Scheids zeker nog niet makkelijker op geworden. Scheidsen zouden geen beslissingen meer durven nemen of zich verschuilen achter de VAR is de toon die wordt gezet. Ook hierin doet de Scheids het nooit goed. En dat vinden vooral spelers, trainers, media en de alwetende supporters. 

Degene die wekelijks een scheidsrechterstenue aantrekt, ook de jeugdscheidsrechter bij DOSL, heeft lef, stelt zich kwetsbaar op, gaat moeilijke uitdagingen niet uit de weg, heeft ruggengraat, incasseringsvermogen, vindt het leuk om het spel te leiden, is de baas op het veld ,maar is niet foutloos, nooit! Dat kan ook niet, maar dat zijn de 22 spelers, de trainers en andere deelnemers aan het spel ook niet. De spelers kunnen zich nog verschuilen achter allerlei excuses; de bal is te slap,, mijn medespelers begrepen me niet, ik krijg te weinig speeltijd en daarom doe ik niet alles goed, ik werd niet goed aangespeeld enzovoorts. De scheids kan zich niet verschuilen, is bijvoorbeeld in het amateurvoetbal afhankelijk van de vlaggers die clubgebonden zijn, die staan te wapperen als de eerste beste vendelzwaaier van het plaatselijke gilde om de meest bizarre redenen, maar met het  correct hanteren van de spelregels heeft het vaak weinig te maken. De scheids dient er vanaf het eerste eigen fluitsignaal te staan, geconcentreerd te zijn, alert te zijn, ogen in de rug te hebben, zich niet uit de tent te laten lokken door de provocaties en verwensingen in en rondom het veld. Moet het ronduit belachelijke gedrag van sommige zich supporter noemende ouders zien te handelen. Kortom hoe jong ook, een scheids moet veel in zijn mars hebben om dit alles te kunnen managen. DOSL mag zich gelukkig prijzen met een aantal talentvolle jeugdscheidsrechters, een actieve club mensen die deze arbiters begeleidt en een nog steeds aanwezige groep jeugdspelers die Scheids willen worden!

Ik ben dan ook van mening dat de Scheids maar één ding verdient op en rond het veld  en niet alleen deze week,  en dat is met grote letters : RESPECT.


Punter!


Wilt u reageren op, aan, of over Punter:  pr-commissie@dosl.nl


Terug naar boven