Punter

UEFA#EqualGameAward voor oud-Vitessespeler Guram Kashia.

www.dosl.nl
Guram Kashia, voormalig rots in de branding bij Vitesse heeft de eerste UEFA#EqualGameAward gekregen, deze prijs is door de UEFA voor het eerst toegekend aan de speler omdat hij zich sterk heeft gemaakt voor diversiteit op het voetbalveld. Vorig jaar oktober droegen alle aanvoerders van de ere- en eerste divisie een regenboogaanvoerdersband om steun te betuigen aan scheidsrechters, leiders, spelers die worstelen met hun identiteit. Het kwam hem op extreem vijandelijke reacties te staan vanuit zijn land Georgië. Er werd zelfs gesuggereerd hem niet meer op te roepen voor het nationale elftal. Onverschrokken als hij al in het veld was bij Vitesse reageerde hij op de berichten met een krachtig statement: “ ik zal blijven vechten voor diversiteit en gelijke rechten voor iedereen in het voetbal. Ongeacht waar ik in de toekomst zal spelen.” De bedreigingen, intimidatie en scheldkannonades wees hij daarmee resoluut van de hand, het leverde hem de terechte prijs op.

Dichterbij huis op onze eigen voetbalvelden is er ook nog steeds werk aan de winkel, ook op onze velden wordt het woord “homo” nog steeds met regelmaat als scheldwoord gebruikt, zowel tijdens trainingen als tijdens wedstrijden. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor ouders, leiders en trainers om sowieso het schelden met wat dan ook niet te accepteren, maar zeker niet op basis van
iemands geaardheid, religie of kleur. Over respect, normen en waarden hebben we ooit met behulp van Hans van Breukelen een heel mooi bord opgehangen.

Punter!Terug naar boven