• ACCRA
    Op 20 februari 2020 kwamen we na een voorspoedige vlucht vanuit Schiphol op het vliegveld “Kotoka “in Accra de hoofdstad van Ghana aan. In het moderne luchtgekoelde luchthavengebouw werden we vriendelijk verwelkomd. We realiseerden ons niet hoe serieus corona daar werd genomen. Terwijl wij in Nederland daar amper aandacht voor hadden. Onze lichaamstemperatuur werd digitaal gemeten en normaal bevonden. Nu nog even wachten op onze bagage voordat we door mochten naar de paspoortcontrole.

    De uitgang kwam dichterbij. Het was al donker. De tropische vochtige warmte daalde op ons neer. Buiten werden we verwelkomd door de chauffeur en mijn zwager, die regelmatig voor zijn werk in Ghana is. Zij hielden alle mensen van ons af die behulpzaam waren met onze bagage en vroegen naar welk hotel zij ons moesten brengen. De Landrover was ruim genoeg voor 4 personen en alle bagage. De chauffeur was benieuwd naar het doel van onze reis naar Ghana. Ik vertelde hem over de DNA kit ,die mijn zwager mij cadeau had gedaan. Want hij en mijn schoonfamilie waren benieuwd waar mijn grootvoorouders vandaan kwamen.

    Welnu. Uit de DNA test blijkt dat mijn genen afkomstig zijn uit Ghana , China, Liverpool en Duitsland. Mijn grootouders zijn dus in de 17 de eeuw als slaaf gemaakten in Suriname terecht gekomen. Dus deze reis was een terugkeer naar het land van mijn grootouders. Een “Coming Home” zoals Godwin de chauffeur dat noemde.

    Ook wilden we het project van mijn zwager bezoeken . En …wilde ik ook geschikte organisaties bezoeken ,die ik blij kon maken met de voetbalshirts en broeken van DOSL uit Leende.. Deze voetbalkleding had ik al in 2017 bij Peter Vos opgehaald. Sindsdien was ik op zoek naar organisaties, die deze kleding goed konden gebruiken.

    AKWABA
    Dit betekent WELKOM in het Ghanees. Via mijn netwerk kwam ik in contact met de Memphis Foundation in samenwerking met ANOPA in Cape Coast ten westen van Accra. De Memphis Foundation zet zich in voor blinde en dove kinderen. Bovendien wordt gestreefd naar acceptatie van hun beperkingen in hun leefgemeenschap. Om de verborgen talenten onder deze jeugd te ontdekken en te ontwikkelen wordt gebruik gemaakt van muzikale vorming en sport.

    “Voel de kracht van sport”
    Dit wordt gedaan door o.a. samen te werken met ANOPA. Een organisatie in Cape Coast sinds 2010. ANOPA is een sport stichting in Cape Coast, die geen overheidssteun krijgt. Sporten zoals voetbal, basketbal, volleybal, tennis, taekwondo en zwemmen worden ingezet om gendergelijkheid te bevorderen en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Het gaat niet alleen maar om de sport. De sport dient ook als drijfveer om de leefomstandigheden van dove en blinde kinderen, de gezinnen en de gemeenschap te verbeteren. Door ons drukke reisschema was het bezoeken van de activiteiten van ANOPA niet mogelijk. Wel had ik vanuit Nederland via email contact kunnen maken met de zeer gedreven en gemotiveerde directeur van ANOPA de heer Ernest Appiah. Hij was zeer verrast en opgetogen met de voetbalkleding. Het voetbalteam van de Sekondi School voor doven in Cape Coast dankt jullie van harte voor deze voetbalshirts. De gelijkenis met het oude PSV-shirt werd direct gelegd.

    Mijn hartelijke dank aan DOSL namens de kinderen van ANOPA en de Memphis Foundation .

    Ook veel dank aan:

    * Mevrouw Leonie Hallers,  Memphis Foundation
    * www.memphisfoundation.org
    * Heer Ernest Appiah
    * http://anopa-project.com/
    * Heer Peter Vos,  DOSL

    Met hartelijke en sportieve groet,

    Harry Lieveld